FAQ

Αν κάποια πράγματα σου φαίνονται ακατανόητα, είναι κατανοητό. Και λογικό, γιατί χρησιμοποιούμε καινοτόμες και επαναστατικές μεθόδους για την παραγωγή και διάθεση των χυμών μας. Αν παρακάτω δε βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στo facebook ή  εδώ.

 • RAW στα ελληνικά σημαίνει ακατέργαστος, ωμός. Για εμάς στο Urban Monkey, το RAW σημαίνει ότι τα προϊόντα μας παράγονται από φρέσκα συστατικά. Στους χυμούς και τα smoothies μας χρησιμοποιούμε είτε φρέσκα φρούτα & λαχανικά είτε κατεψυγμένα, που καταψύχονται επιτόπου μετά τη συγκομιδή. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα υποβάλλονται ελάχιστη επεξεργασία, όπως καθαρισμός και τεμαχισμός.

1.  Συστατικά χυμών & smoothies.

 • Όλοι οι χυμοί και τα smoothies μας παρασκευάζονται από φρούτα, λαχανικά και βότανα και ως εκ τούτου είναι κατάλληλα για vegan και vegetarian δίαιτες και διατροφές. Πάντα να συμβουλεύεσαι την ετικέτα των προϊόντων και να αναζητάς το σύμβολο "Vegan".

 • Οι χυμοί μας παρασκευάζονται από πλήρως ώριμα φρούτα και λαχανικά, οπότε δεν χρειάζονται πρόσθετη ζάχαρη για να έχουν τόσο γλυκιά και φρουτώδη γεύση. Στο διατροφικό πίνακα κάθε συσκευασίας μπορείς να βρεις την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων. Αυτές οι τιμές είναι τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα.

 • Η διαφορά ανάμεσα στους χυμούς και τα smoothies είναι στον τρόπο παρασκευής τους. Στους χυμούς αφαιρούνται οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών, δηλαδή το σαρκώδες εσωτερικό τους, το οποίο συγκρατείται στο σουρωτήρι του αποχυμωτή καθώς στύβονται. Ο χυμός που στραγγίζεται περιέχει όλα τα καλά φυτικά υλικά, όπως τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα, αλλά όχι τις διαιτητικές ίνες.

  Στα smoothies τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιούνται ολόκληρα, για να δημιουργήσουν ένα θρεπτικό πουρέ που περιλαμβάνει τις ίνες τους. Πριν από την ανάμειξη, αφαιρούνται οι σπόροι, οι πυρήνες και οι φλούδες τους.

 • Η αειφορία είναι πολύ σημαντική για εμάς και αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή των προμηθευτών μας.

2.  Συντήρηση και χρήση.

 • Όχι, να αποθηκεύεις το χυμό πάντα στο ψυγείο. Και πριν και μετά το άνοιγμα. Οι χυμοί μας δεν έχουν υποστεί διαδικασία αποστείρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι μικροοργανισμοί ενδέχεται να αναπτυχθούν γρήγορα εάν δεν διατηρηθούν στην ψύξη.

  Αφού τον ανοίξεις, κατανάλωσέ τον μέσα σε 2 ημέρες.

 • Μπορεί να προκύψει μια φυσική διακύμανση στο χρώμα και τη γεύση των χυμών μας, όπως ακριβώς τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να ποικίλλουν σε χρώμα, γεύση, άρωμα από τη μία καλλιέργεια στην άλλη. Επίσης οι συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια ζωής των φρούτων (πχ. το φως και η θερμοκρασία) μπορεί να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά των χυμών μας. Έτσι λειτουργεί η Μάνα Φύση και έτσι μας αρέσει.

 • Αυτό οφείλεται στην οξείδωση που προκαλείται από τον αέρα ή / και το φως. Τα φυσικά ένζυμα που περιέχονται στο χυμό εξακολουθούν να είναι ενεργά και μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα του χυμού. Είναι ασφαλείς για κατανάλωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λήξει και διατηρούνται στο ψυγείο.

 • Οι φυσικές ίνες των φρούτων μπορούν να αρχίσουν να επιπλέουν ή να βυθίζονται, αλλά αυτό είναι κάτι φυσικό. Επίσης μπορεί να επηρεαστούν από τα ένζυμα των φρούτων/λαχανικών που παραμένουν ενεργά. Μην ανησυχείς, απλά ανακίνησε καλά και απόλαυσε.

3.  Διαδικασία και τεχνολογία παρασκευής.

 • Οι περισσότεροι αποχυμωτές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτικών, λειτουργούν με βάση την αρχή της φυγοκέντρησης. Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές περιστρέφονται πολύ γρήγορα, σπρώχνοντας τα φυτικά κύτταρα μέσα από ένα λεπτό πλέγμα. Οι γρήγορες κινήσεις προκαλούν και αύξηση της θερμοκρασίας. Οι δυνάμεις διάτμησης και η υψηλή θερμοκρασία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ευαίσθητα φυτικά κύτταρα τα οποία, ως αποτέλεσμα, πολύ συχνά οξειδώνονται και παίρνουν καφέ χρώμα. Στο Urban Monkey, εφαρμόζουμε τη διαδικασία ψυχρής έκθλιψης, που είναι μια αργή και ψυχρή εξαγωγή του χυμού από τα φρούτα και τα λαχανικά έτσι ώστε να διατηρούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο χυμό.

 • Το HPP (High Pressure Processing), ή η επεξεργασία υψηλής πίεσης, είναι μια μη θερμική επεξεργασία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, ειδικά σε αυτά που τα φυσικά συστατικά τους υποφέρουν περισσότερο όταν θερμαίνονται. Οι χυμοί μας παράγονται σε πίεση περίπου 6000atm, ώστε να εξουδετερωθούν πιθανοί μικροοργανισμοί που προκαλούν αλλοίωση, αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να διατηρηθεί η υπέροχη φρέσκια γεύση των φρούτων. Προς πληροφόρησή σου, η πίεση που υπάρχει στο βαθύτερο μέρος του Mariana Trench στον Ειρηνικό, σε βάθος 11.000m είναι 1100 atm!

4.  Συσκευασία

 • Αναγκαστικά χρησιμοποιούμε πλαστικό για να αντέξει στις μεγάλες πιέσεις (δες παραπάνω για τη διαδικασία HPP – φαντάσου γυαλί στα 60χλμ βάθος στον ωκεανό!). Παρ’ όλα αυτά μονίμως ψάχνουμε για τις πιο βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και συσκευασίας. Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο νέο/παρθένο πλαστικό, στοχεύοντας σε υψηλότερα πρότυπα στη βιομηχανία.

 • Το bioPET και το Bioplastics γενικά είναι πλαστικό από ανανεώσιμες πηγές (συνήθως φύκια, κυτταρίνη, άμυλο αραβοσίτου, ζαχαροκάλαμο, ζαχαρότευτλα, φυτικά έλαια κ.λπ.) - σε αντίθεση με τα κοινά πλαστικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο). Το bioPET μας είναι κατασκευασμένο από ζαχαροκάλαμο και αποτελεί το 25% του πλαστικού των μπουκαλιών μας.

 • Ναι, το bioPET μπορεί να ανακυκλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το πλαστικό από πετρέλαιο.

 • Το rPET είναι ήδη ανακυκλωμένο PET πλαστικό, επομένως όχι νέο πλαστικό υλικό και αποτελεί το 75% του πλαστικού των μπουκαλιών μας. 

 • Το rPET είναι ήδη ανακυκλωμένο πλαστικό και μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να ανακυκλωθεί ξανά (εξαρτάται από την τοπική υποδομή ανακύκλωσης).

 • Το ελαφρύ γκριζωπό χρώμα στα μπουκάλια μας προέρχεται από το rPET (ήδη ανακυκλωμένο πλαστικό), αλλά αυτό δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την ασφάλεια ή την ποιότητα της συσκευασίας ή του περιεχομένου της. Αυτός είναι και ο λόγος που, ακόμα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 100% rPET στις συσκευασίες μας.